Luahan Rasa Pengkid

Jom kita dengar baca luahan isi hati saudara saudari pengkid.

Pertama sekali, saya ingin menyuarakan ketidakpuasan hati saya terhadap akhbar-akhbar yang selalu menyiarkan isu pengkid. Sudah tidak ada masalah lainkah untuk dijadikan isu semasa?

Saya juga pengkid, jadi saya ingin menyuarakan komen mengenai isu pengkid ini untuk tatapan semua pembaca. Pengkid wujud kerana sikap lelaki juga.

Ada di antara pengkid dulunya wanita normal tetapi mereka mengubah cara hidup untuk menjadi seperti lelaki selepas dikecewakan berkali-kali daripada segi zahir dan batin oleh lelaki. Mereka menghambakan diri kepada lelaki tetapi akhirnya diludah oleh lelaki. Memang tak semua begitu tetapi kebanyakan dan saya percaya melebihi 60 peratus begitu.

Jika seseorang ingin berubah, ia perlu datang daripada hati mereka sendiri. Tak guna mereka dipaksa. Jika seorang pengkid dipaksa berubah menjadi wanita normal dan dipaksa berkahwin tidakkah anda semua terfikir ia bakal menyiksa si lelaki yang menjadi suami mereka? Bukankah rumah tangga mereka juga akan binasa? Bolehkah ini dikatakan menyelamatkan institusi keluarga? Saya ada seorang rakan pengkid yang ingin berubah dan berkahwin tapi akhirnya rumah tangga mereka musnah kerana hati dan nalurinya bukan untuk lelaki. Bukankah itu menambah dosa kepada dirinya kerana derhaka terhadap suaminya. Setiap orang diberikan hati dan otak untuk berfikir, jadi berilah masa kepada kami untuk berfikir. Biar kami tentukan sendiri bila dan bagaimana kami nak berubah.

Ada di antara pengkid berjaya menyelamatkan wanita yang kecewa dengan cinta dan rumah tangga daripada membunuh diri. Ini kerana kami lebih memahami mereka. Hakikatnya, banyak lagi masalah lain yang membelenggu negara kita, antaranya kes buang anak, bohsia dan mat rempit, seks rambang dan pelacuran, lelaki dan wanita tinggal serumah tanpa ikatan. Bukankah semua kes ini lebih berat tapi kenapa isu pengkid yang tak banyak membawa masalah kepada negara harus dibangkitkan. Jika pengkid dihapuskan bolehkah kita menyelamatkan gadis-gadis Malaysia daripada menjadi ibu pada usia muda, membuang bayi dan menjadi pelacur?

Hak masing-masing untuk berpakaian seperti apapun. Kenapa tidak ditangkap mereka yang berpakaian seksi dan menjadi ikutan hingga terjadinya gejala rogol. Fikirlah anda semua kerana pengkid juga manusia biasa dan mereka dilahirkan bersama naluri ini. Kami tidak minta untuk jadi seperti ini tetapi naluri kami membuatkan kami terpaksa jadi begini.

Sejak saya kecil saya sudah seperti ini. Naluri ini lahir secara semula jadi dan bukan kami cari sendiri. Bukan mudah untuk kami mengubah cara kami ini. Ia sama seperti memaksa lelaki sejati untuk bertukar menjadi wanita.

Ada hikmah mengapa Tuhan mencipta makhluk seperti kami. Kami adalah petanda dunia sudah hampir kiamat. Kami peringatan untuk manusia lain beringat-ingat. Kami bukan ingin dibelenggu dosa. Satu hari kelak Allah akan memberi hidayah dan kami akan terima dengan hati terbuka.

Pesanan terakhir saya kepada rakyat Malaysia, jangan menyalahkan golongan ini 100 peratus. Selamatkan dulu anak gadis anda dan adik perempuan anda yang menjadi aset pemuas nafsu lelaki, menjadi pembunuh bayi tidak berdosa dan bermacam-macam lagi.

Bagaimanapun, bagi pengkid yang mengganggu rumah tangga orang lain, mereka harus diberi pengajaran. Saya bukan ingin mencabar fatwa tetapi tindakan yang diambil tidak dapat mengubah apa-apa.

Saya berkata begitu kerana ada juga di kalangan kawan-kawan wanita saya yang bertudung ketika berdepan dengan masyarakat tetapi di rumah mereka ada kekasih dan hidup seperti suami isteri.

Apa gunanya semua itu? Saya sarankan rakyat Malaysia jangan terlalu pening kepala dengan isu ini kerana banyak lagi masalah lain yang perlu difikirkan.

Wow. Hebat isi hati si peluah ini. Pertama sekali, aku ingin bertanya satu soalan pada saudari (yang aku tak tahu siapa ko ni.).

Apa agama kamu?

Kecewa. Sedih. Hanya ini sahaja perasaan aku terhadap golongan-golongan seperti kamu ini.

Bagi menjawab kata-kata saudari.

“Mereka menghambakan diri kepada lelaki tetapi akhirnya diludah oleh lelaki.”

- Kenapa nak menghambakan diri kepada lelaki? Walaupun jika kamu bukan seorang pengkid, sememangnya salah untuk kamu menghambakan diri kepada lelaki. Melainkan bagi yang dah ada ikatan yang sah.

“Bukankah itu menambah dosa kepada dirinya kerana derhaka terhadap suaminya.”

- Wah..Kamu pandai cakap pasal dosa? Kamu tahu ke istilah dosa pahala ni? Syurga neraka tahu ke ape benda?

“Ada di antara pengkid berjaya menyelamatkan wanita yang kecewa dengan cinta dan rumah tangga daripada membunuh diri. Ini kerana kami lebih memahami mereka.”

- Kamu adalah superwoman atau kamu ni Tuhan? Hanya Allah yang menentukan bilanya berkahir nyawa seorang hambaNya.

“Kami tidak minta untuk jadi seperti ini tetapi naluri kami membuatkan kami terpaksa jadi begini.”

- Niat tak menghalalkan cara. Kalau kamu berserah kepada Allah semata-mata. Kamu takkan jadi begini.

“Bukan mudah untuk kami mengubah cara kami ini. Ia sama seperti memaksa lelaki sejati untuk bertukar menjadi wanita.”

- Kromosom XY takkan menjadi XX. Dan kromosom XX takkan menjadi XY. Islam tak memaksa lelaki menjadi wanita. Dan islam juga tak memaksa perempuan jadi wanita. Hm…bukan ke pelik tu kalau wanita terpaksa jadi perempuan. Haih~ pening betul aku otak diorang ni.

“Jika pengkid dihapuskan bolehkah kita menyelamatkan gadis-gadis Malaysia daripada menjadi ibu pada usia muda, membuang bayi dan menjadi pelacur?”

- Sekali lagi. Kamu ni Tuhan ke? Hanya Islam yang dapat menyelamatkannya. Memanglah kat Malaysia ni berleluasa masalah ni. Masalahnya pemimpin kita bukannya memimpin berlandaskan islam sangat. Tambah-tambah lagi rakyat jelata sendiri yang sememangnya dah rosak. Islam di kad pengenalan, bertudung di kepala. Tapi hati hitam legam, Masya Allah. Hanya Tuhan yang tahu. Aku menyokong HUDUD!!!

“Saya bukan ingin mencabar fatwa tetapi tindakan yang diambil tidak dapat mengubah apa-apa.”

- Fatwa ni fungsinya macam seorang bapa la. Kalau anak dia wat salah, mestila die tegur. Haramkan mana perbuatan yang salah tu. Kalau dia buat bodoh, salah la. Sebab dah memang tanggungjawab dia. Jangan salahkan fatwa. Kalau fatwa tak memperingatkan dan memberi amaran kepada kamu. Sape lagi nak tolong peringatkan kamu tentang dosa dan pahala tu? Nak harapkan rakan sepengkid kamu tu tolong peringatkan??? ~ Wallhua’lam.

“Satu hari kelak Allah akan memberi hidayah dan kami akan terima dengan hati terbuka.”

- Aku pun turut doakan juga. Aaaamin.

Mereka-mereka ni kita takleh nak berkeras sangat. Lagi kita berkeras, lagi la diorang degil. Haih~…nak kiamat dah.

Isu reformis NGO bukan islam yang turut melawan fatwa.

Yang ni aku nak direct. (Untuk yang melawan je, yang tak berkaitan jangan terasa ye…)

Ape kes korang? Nak mati ke? Menyebuk tak tentu pasal? Ade fatwa nak kacau korang ke? Ni perintah untuk orang islam je. Dah la bukan islam, duk sebok-sebok sangat ni pehal??? Balik baca kitab masing-masingla. Nak kacau pulak cara pemerintahan Islam. WTF!!!!
Sumber Luahan Rasa Pengkid.

Related posts:

  1. Tak Tanya Bukannya Takde Soalan

82 Comments

  1. alep says:

    hai..sy org baru..sy harap awk x kisah sy nk joined..sy bukn nak menyokong pengkid tp sejak2 ni negara banyak buka topic ni..kitaorg ni pd pandangan masyarakat,hina sngat ke??sy bukan nak berkasa,tp cara mereka nak membendung promblem ni,salah…mereka x boleh nak paksa2 kitaorg..kitaorg x kacau pun hidup orang… :macho:

    • Azah says:

      hina tu tak hina…tapi pasal masalah dosa-pahala yang sangat jelas, kalo kat negara tak bertamadun macam amerika tuh, x kisah ar diorang jenis nk kawin sesama sniri..sebab diorang bukan islam…bagi yg islam plak, sayang la.. kami pon, x mampu buat ape..x kacau idup korang gak, cuma mampu menyindir kot jauh la..mane yg terasa dan dapat hidayah nk berubah tu.. Alhamdulillah, yg mana belum nak berubah tu…minta-minta cepat dapat hidayah.

  2. alep says:

    kitaorg tahu apa yg terjadi kat kitaorg skrg dosa..masalah ye kitaorg x mintak pun jd sampai cm ni.. :korekidum: kitaorg perlukan masa utk berubah…cuma masa je x taw…so,kitaorg harap masyarakat jgn la nk memburukkan kitaorg…

  3. jadie_jade says:

    aku bukan pengkid, bukan awek pengkid dan bukan les, tapi aku setuju dgn kebanyakn bnda yg pengkid tu ckp.

    Of course dier still tau dosa pahala, jd personally saya rs biadab bg sseorg utk ckp “Kamu tahu ke istilah dosa pahala ni? Syurga neraka tahu ke ape benda?” Siapa yg xtau ttg dosa pahala? Yg bertudung pn tau ttg dosa pahala, dan sumer org buat dosa cuma dgn cara yg berbeza. Kesalahan yg berbeza. Besar atau kecil tu lain cerita.

    Ada yg claim solat cukup 5 waktu, puasa pn cukup, tp mencuri, mengumpat, memberi/menerima rasuah, menganiaya org yg xbersalah, menipu…tu sumer berdosa. Lebih hina bg org yg bertudung dn smpurna solatnya utk wat sumer tu compared to pengkid yg dosanya menyukai perempuan tp xlakukan sumer tu.

    Kita xbleh paksa diorg. No doubt kt kn find a way utk cegah gejala ni, tp bukan dgn kekerasan. Ingat dgn cara mghina diorg habis-habisan diorg akan kmbali ke jalan yg lurus ke? Fat chance la guys. Sama je mcm kes rempit. Sumer org xske rempit, pndg ina pd rempit. Tp ada ker yg berubah? Tunggu accident br nk berubah pe.. Sama je..

    Masyarakat skarang ni ada 2 tugas penting. Bagi yg lelaki, sila layan perempuan mengikut cara Islam.Perempuan bkn dicipta skadar pmuas nfsu, or bg yg dh kawin, kilang wat anak, tukang msk and pengemas rumah. Yg girls plak, xpayah la nk hina2 pengkid. Doakan spy diorg ni dpt hidayah, bantu diorg dr segi psychology.

    Jgn salahkan mak bapak, jgn salahkan cikgu, or apa2 pn. Xsemestinya yg pnegkid tu xsmpurna didikan agama. Sedangkan lulusan sekolah agama pn bleh ada anak luar nikah, ni kan plak jd pengkid…

    Jgn ckp besar, nnti silap2 berlaku kat cousin/adik pmpuan anda plak…

    -jade-

    • Azah says:

      bagus pandangan anda jade..

      bagi statement dosa pahala tu,
      saya bukan nak cakap diorang tak tahu dosa pahala..
      saya cuma menyoalkan sejauh mana mereka tahu pasal tu…
      kadang-kadang kita ni buat sesuatu tak sedar benda tu berdosa…

      ini tajuk pasal pengkid, tak perlu sentuh la pasal rempit ke rasuah ke sbb kalau nak huraikan benda tu, mmg tak berkesudahan…

      kita pon sama2 doa diorang dapat hidayah…bak kata awak, bantu diorang dari segi psychology… menyindir pon salah satu bentuk psychology jugak..

      kebanyakan ibu bapa banyak menggunakan sindir-menyindir ni dalam mendidik anak-anak..so, tak boleh dinafikan, cara menyindir ni ada kebarangkalian nak berkesan…

      saya tak kata mereka ni takde didikan agama, sedangkan yang sekolah agama pon boleh buat jahat..

      itula…yang duk wat jahat ni x de pegangan agama..kalo ade pegangan, xde nye buat jahat..

      okay?..by da way..kt atas ni saya rasa saya takde menghina pon pengkid..hanya ayat2 sindiran sket2..

      yang saya duk hina tu yang duk bantah fatwa…

      so…fikir2lah ek…

  4. Farra says:

    Hai…salam sejahtera. Saya faham apa yang awak rasa wahai azhamin…bukan aper, Pengkid juga patut ada privasi dan hak asasi sebagai manusia. Saya kapel dengan pengkid. Setahu saya golongan pengkid ni tak mengganggu orang lain. Lain lah macam perangai mat rempit, penagih dadah, peragut dan perompak. Tak bahaya langsung. Saya pun pelik kenapa badan organisasi luar perlu mencampuri urusan pengkid padahal tak mendatangkan apa-apa impaks pun.
    Jika nak dibandingkan kapel ngan pengkid atau lelaki saya lebih prefer kapel dengan pengkid.
    Selama 6 tahun saya kapel secara normal dengan seorang lelaki akhirnya lelaki tu mintak putus dengan alasan saya ni tak luangkan masa untuk dia. Mungkin juga dia rasa hubungan kami ni..suram kerana tak dapat menakluki separuh daripad tubuh saya. Dengan selambanya dia cakap yang dia dah ada girfren baru. Pada waktu yang sama saya baru nak berjinak-jinak kapel dengan pengkid. Al last saya baru tau kapel dengan pengkid lagi bahagia. Saya dijaga dengan penuh kasih-sayang dan cinta yang melimpah ruah. Tanpa mengharapkan sebarang balasan. Lagipun kapel dengan pengkid ni tak lah seteruk yang disangka, merosakkan orang lain..rasa tak pun. Saya dengan pengkid saya hidup bahagia masing-masing nak melihat diri sendiri dan pasangan maju dan berjaya. Kami pun dalam usaha nak meningkatkan lagi taraf hidup.
    Walaubagaimanpun, kalau saya dapat bertemu lelaki yang lebih dan setanding dangan pengkid aya, saya akan kembali hidup secara normal. Sama gak dengan pengkid saya. Kitorang bincang perkara ni secara terbuka. Tapi persoalannya disi adakah saya diterima sang lelaki?? dan adakah dia diterima juga???
    Tanpa dinafikan saya. tak kisah kerana kami sekarang dalam proses mengejar impian dan kejayaan bersama-sama.
    Jadi jangan lah pandang serong kat pengkid, kesian dorang. Sebab dorang pun ada hati dan perasaan nak maju, berjaya dan berubah. Tak salah kalau menolong berbanding mengata. :apa:

    • Azah says:

      cik Farra…
      saya simpati dgn apa yg telah cik Farra lalui…
      apa yang saya cakap, hanya nak membidas (menyindir) kata2 mereka dari sudut logik islam,
      saya tak kata pengkid ni perangai jahat, tak senonoh atau sebagainya…
      saya cuma kata, mereka ni kurang berpegang pada agama…
      dan…kepada cik Farra sendiri, tepuklah dada, tanya iman… betul atau tak betul cara yang cik Farra lakukan dari sudut hukum..
      merompak, merempit..itu adalah satu gejala yang memang memudaratkan diri sendiri dan orang lain…
      tidak bg pengkid… tapi kenapa nak banding dengan benda lain?..
      kalau dari hukumnya salah, tetap salah…
      saya tak kata pengkid ni seorang yg gagal dalam hidup, tak berguna, atau sampah masyarakat..
      tak..saya tak kata macam tu..
      saya cuma kesian, tengok mereka ni menyimpang jauh daripada agama…
      kalau bukan islam..lantaklah nk buat apa pun…
      so cik Farra, tepuklah dada, tanya iman…
      kalau lelaki takde di dunia ni, jangan bimbang…
      akhirat nanti dapat bersama dgn Rasulullah…
      pernah terfikir?

      • ReD^VaMp|r3 says:

        setiap org ade pandangan tersendiri.. cik azah xde minat umtuk kenali golongan ini? xsalah berkawan.. siapa tahu cik azah mampu berikan nasihat pada mereka sendiri sebagai seorg kwn.. :)

  5. Mahasiswa says:

    Saya berasa amat kecewa dengan golongan pengkid yg merasakan diri mereka hebat..Sedang mereka hanya lah manusia yang dijadikan Tuhan..Kenapa perlu wujudnya pemikiran yang sebegini.Kalau mereka fikir mereka hebat dan mampu melawan kuasa Tuhan,kenapa masih mengisi perut dengan rezeki yang die beri Tuhan..Saya berasa malu bila melihat mereka berkelakuan yang mempamerkan nilai moral yang rendah..Mereka ini terdiri dari golongan yang sememangnya bijak pandai,semua org nampak bahawa golongan mereka ada yang menjawat pelbagai jawatan dan penyumbang tenaga pada negara..Tetapi berkelakuan seperti mentaliti kelas ketiga..Kita seharusnya sedar,dan jangan berasa senang dan lalai dengan kesenangan yang ada..Haruslah berfikir kesan pada masa akan datang..Kalau hari ini golongan ini suka dengan hidup sebegini ketika mereka berumur 20-35 tahun,adakah golongan ini masih suka melihat kehidupan sebegini setelah berumur 50-60 tahun?..Gemar kah mereka melihat kaum-kaum muda berpelukan sesama jenis diumur 5o tahun?..Pada saat itu,mereka akan merenungkan zaman silam mereka dan bertanya “Adakah ini jasa yang aku buat sepanjang hidupku?”…Tiada apa yang disumbangkan kepada generasi akan datang..

  6. DOMz.. says:

    hai kak..?? kak,domz nak tanya..domz nie student kolej,berumur 18 thn..domz student bru kat kolej tu..bru 2 bulan dh blaja..sminggu dlam masa menyesuaikan dr,domz tlanggar sorang awek..muka nampak manis tp htam ckit jer..domz tak tau dia siape pd aslnyer tp dr tragedi itulh domz ingat wajah dier..hr ke 2 dlam minggu ke 2,bru domz tau yg awek tu sma batch ngan domz..kte org sm ambek course medical assistant..oleh krane domz tak perhatikan siape2 skliling domz..psal lh domz tak tau..lgpun smue student kat dlam klaz tu ade 60 lbh org..lgpun jnis domz jugak tak ambek pduli siape2 kcuali kwn2 dom..tlah masuk sbulan lbh dh blaja,dlam ms tu lh domz asyik pandg dier curi2..tak tau lah tetibe jer kepala automatik tertoleh kat dier tu..bla dlm kelas,tgh fokus2 blaja tu,tmenung jugak tgk dier..smpai kan kene mrh ngan lacturer pun penah..domz trasa ingin sangat knali dier lbih dkat lg..nama dier ELLENOR..dr smenjak itulah domz rs tak mnentu..wat ptama kalinye domz kekok dpn wanita..dlu,klau psl awek,maybe domz ade ranking kot dlam skolah domz..psl nk ngorat wanita nie,alah kacang jer bg domz..tak sangka plak hr isnin hr tu,domz n 3 org rkn,dpindahkn tpt ddk..kak nak tau kat mne,domz ddk tepat2 d blakang tmpt ddk dier..hah..!!!!alamak,mcm mane nie..???mkin mjadi-jadi lar cemas domz nie nanti..dua hr kmudian,brulah dom branie usik2 dier bab dier usik domz ngan kwn2 dlu..dsitu lr pluang dom tanye serba-serbi ttg dier..rupe-rupe nyer kak,dier lbh tua dr domz..umur dier 26 thn..prangai dier agk nakal tp dewasa..sgala tatacara,lawak dan gerak-geri dier dewasa..tp suke bmain ngan kte org yg mude dr dier nie..pndek kate dier tu open minded ngan prangai kte org..dier baik ngan siape2 jer..domz tak fhm dgn dr domz kak..dr smenjak dkt dgn dier,domz jd sgt gmbira..indah sangat bsama ngan dier..domz dahpun dpt no.hp dier..domz slalu msj dier..tp kdg2 dier tak eply pun msj domz..kdg2 dom tunggu smpai larut mlam..nak kol,domz takut dier sibuk ker,ape2 ker..lg satu kak,dom tak suke org usik atau gangu2 dier mlah sentuh dier ckit skalipun..domz biasa ktwa2 n main2 ngan kwn2 time blaja tp skarg domz dh mula senyap..domz blaja..lgpun domz tak nak nanti dier tak dpt blaja ngan baik klau domz bising2 d blakang..domz suke phatikan dier waktu dier ktawa,borak2 ngan kte org kat blakang,waktu dier main laptop dier,domz trasa nak ddk rpat jer ngan dier..domz tak suke llki lain dlam kolej tu usik dier walaupun dier tak mrh..aduhh kak,domz jd tak mnentu aa kak.. domz syg kn dier..kak,domz rs domz suke dier lr..tp domz takut..tngok..!!dlu,klau domz suke sorang awek,mudah jer domz bgtau..tp kali nie,ktakutan kuasai domz..knape..???ptame,domz takut kot2 dier takde prasaan kat domz..lgpun,domz muda dr dier..bnyk lg awek yg muda kat kolej tu tp domz dh tak thn lg dgn jiwa domz nie..sblum domz wat ape2,domz nilai dr dom sndri..ape yg dom ade utk mdampingi dier..lgpun,domz fkir,jgn2 dier dah bpunye tak..??wanita yg lbh power dr domz..bla domz fkir msk2,domz rs domz nak lupakan niat domz utk dapatkn cinta dier..apakah jlan yg domz plih adalh jln tbaik kak..???atau domz have to try first..??tp mcm mane plak kak..??dier tua dr domz..??dier bleh dianggap sbg kakak domz..hmmm…domz runsing aa kak..

  7. zureen says:

    hmmm…cam best jer bunyik citer si domz tuh…musykil jgk…domz ni laki ke perempuan..:ntah:

  8. zureen says:

    akak azah…zureen pun tgh pening…memang zureen skang ni dah 4 tahun kapel ngan pengkid yg 10 tahun lagi tua dari zureen…dan zureen dah wat decision dia yg terakhir dalam hidup gelap zureen…tapi ditakdir tuhan zureen terjatuh cinta lagi kat pengkid lain…akak…zureen takut takkan ada lagi jalan untuk berpatah balik untuk jadi normal ditambah lagi dgn sikap lelaki tu sendiri…kebanyakan lelaki yg nak cube rapat tu tak ikhlas…zureen kecewa la kak…kenapa lelaki sume cmtu..:cintun:

    • Azah says:

      zureen ni umor da brp tahun?
      alaa zureen..
      x yah la nak kapel2 ni..
      watpe nk pening2 nak kapel?
      single is simple wut?
      klau laki x de yg baik. x smestinya membolehkan utk kapel dgn kaum sejenis..
      niat x menghalalkan cara.
      saya pun sama. single je. watpe la nk pening2 pikir sal laki.
      kalo dah smpai seru, ada la yang datang masuk minang nnti.
      tapi klau stay kapel ngan kaum sejenis, sape lak yg nak masuk minang?
      kalau ada jodoh, x kemananya..
      x gitu?
      huhu…
      pape pun.. banyakkan doa, mintak ngan Allah agar dapat jodoh yg baik.
      Perempuan yg baik untuk lelaki yg baik. dan begitula sebaliknya.
      okes?

  9. zureen says:

    umo zureen da 25 la kak…risau bile sedara mara dok tanyer bile nak kawin…dahle penah terkantoi ngan family coz kapel ngan pengkid…mesti dorank leh agak kalau zureen lambat je kawin…

  10. Ed says:

    amainye dok cakap pasa; isu nie..erm..sume org ade hak bg pendapat.. tapi ingat la kiter sume manusia biasa.. tak lari dari wat kesilapan kerana kita tak sempurna..siapa kite untuk mengadili?

  11. sapora says:

    salam..br nk join..
    sy ni ingat sy ni normal dulu.dulu pun kapel ngn laki.tp time skolah dulu de gak minat sorang tomboy nie.tp minat je.xpkir lbh.dulu xtau pun pengkid tu pe kan.les tau le.then,time kuar isu peng tu brlah sy tau.time tu sy kapel ag ngn xbf sy.dkt 3 thn ktrg kapel dia mntk putus dan alasannya kita lbh elok jd kawan.sy terime je le.lgpn sy xmnyesal pape.sbb xde pape y sy rugi.pegang tgn sy pn sy xbg.sbb dia bkn kwn sy.
    xlama kemudian knal ngan sorang peng nie.tp sy anggap dia mmber jer.ktaorg pn slalu kongsi masalah.tp just a frens only.lps tu sy de knal sorang peng y lain.dan xprnh tpkir pn y sy akn bkapel ngan dia.sjk kwn tu mmg dh de perasaan suke.perasaan mcm lbh dr seorg kwn.dia pn ckp sukekn sy tp takut nk lbh2 ngn sy.sbb sy prnh ckp kt dia y xbf sy dulu lelaki.
    tp lama-lama perasaan syg tu muncul sendiri.sy dh mula syg n rindu kt dia.cinta?sy xpasti.
    sy mmg tau berdosa sjk dr awl lagi..mmg org akan ckp dah tau berdosa knp buat jugak?tak takut mati ker?tak takut dgn Tuhan?nak masuk neraka?itu y buatkan sy sedih sgt2 bila mmikirkan psl tu.
    sy pn xtau knp hidup sy blh jd smpi teruk mcm nie?sy prnh tanya kt dia utk berubah dan akhirnya kami bergaduh..sy pn mls dh nk bangkitkan isu ini kat dia.
    sy kalo blh xnk lukakan hati dia.dh byk dia meluahkn perasaan dia kt sy.mak dia mmg bencikan dia walaupun sglnya dia dh buat y terbaik utk mak dia.tp disebabkn dia peng mak dia xsukakn dia.sy xtau nk ckp pe sbb sy tau y sbnrnbya mak dia nk dia berubah.mak dia msti sgt sygkan dia.family n kwn2 sy xtau y sy bcinta ngan peng nie.kalo family sy tau mau kena maki..kkk sy prnh ckp kt sy ‘dlm byk perkara dia xnk sy jd les’..sy terkedu masa tu sbb masa tu sy dh br start kwn ngn dia.kwn2 sy semuanya normal.xboleh nk bercerita ngn diaorg.ti psti diaorg pndang jijik..sy sorang2 jela simpan perasaan sy nie.xboleh nk kongsi ngn org lain.
    tp sepanjang sy kwn ngn dia.xde pn dia amek ksempatan kt sy.kt tmpt awam pn xdelah nk pegang tgn ker,nk peluk,nk cium ker..kalo tinggal berdua ngn sy pn dia segan nk wat benda2 mcm tu..
    dia prnh ckp kalo sy xde dlm idup dia xde ape2..kseluruhnnya xberguna…lgpn masa awl2 dia dh prnh ckp kt sy y satu hari ti msti sy tinggalkan dia…
    entahlah..sy kalo boleh ape2 pn biarlah dia y rela utk lpskan sy..
    pe sy doakn skrg agar Allah bukakan pintu kami utk bertaubat,kembali ke pangkal jalan dan kalo boleh kami sempat bertaubat sblm kami mati dan Allah sudi utk memaafkan dosa itu.kalo kami berpisah,biarlah bpisah dgn cara y elok..sy sentiasa mndoakan y terbaik utk dia.mudhn kami berdua mndpt kbahagiaan dunia akhirat..

  12. sapora says:

    salam..br nk join..
    sy ni ingat sy ni normal dulu.dulu pun kapel ngn laki.tp time skolah dulu de gak minat sorang tomboy nie.tp minat je.xpkir lbh.dulu xtau pun pengkid tu pe kan.les tau le.then,time kuar isu peng tu brlah sy tau.time tu sy kapel ag ngn xbf sy.dkt 3 thn ktrg kapel dia mntk putus dan alasannya kita lbh elok jd kawan.sy terime je le.lgpn sy xmnyesal pape.sbb xde pape y sy rugi.pegang tgn sy pn sy xbg.sbb dia bkn suami sy.
    xlama kemudian knal ngan sorang peng nie.tp sy anggap dia mmber jer.ktaorg pn slalu kongsi masalah.tp just a frens only.lps tu sy de knal sorang peng y lain.dan xprnh tpkir pn y sy akn bkapel ngan dia.sjk kwn tu mmg dh de perasaan suke.perasaan mcm lbh dr seorg kwn.dia pn ckp sukekn sy tp takut nk lbh2 ngn sy.sbb sy prnh ckp kt dia y xbf sy dulu lelaki.
    tp lama-lama perasaan syg tu muncul sendiri.sy dh mula syg n rindu kt dia.cinta?sy xpasti.
    sy mmg tau berdosa sjk dr awl lagi..mmg org akan ckp dah tau berdosa knp buat jugak?tak takut mati ker?tak takut dgn Tuhan?nak masuk neraka?itu y buatkan sy sedih sgt2 bila mmikirkan psl tu.
    sy pn xtau knp hidup sy blh jd smpi teruk mcm nie?sy prnh tanya kt dia utk berubah dan akhirnya kami bergaduh..sy pn mls dh nk bangkitkan isu ini kat dia.
    sy kalo blh xnk lukakan hati dia.dh byk dia meluahkn perasaan dia kt sy.mak dia mmg bencikan dia walaupun sglnya dia dh buat y terbaik utk mak dia.tp disebabkn dia peng mak dia xsukakn dia.sy xtau nk ckp pe sbb sy tau y sbnrnbya mak dia nk dia berubah.mak dia msti sgt sygkan dia.family n kwn2 sy xtau y sy bcinta ngan peng nie.kalo family sy tau mau kena maki..kkk sy prnh ckp kt sy ‘dlm byk perkara dia xnk sy jd les’..sy terkedu masa tu sbb masa tu sy dh br start kwn ngn dia.kwn2 sy semuanya normal.xboleh nk bercerita ngn diaorg.ti psti diaorg pndang jijik..sy sorang2 jela simpan perasaan sy nie.xboleh nk kongsi ngn org lain.
    tp sepanjang sy kwn ngn dia.xde pn dia amek ksempatan kt sy.kt tmpt awam pn xdelah nk pegang tgn ker,nk peluk,nk cium ker..kalo tinggal berdua ngn sy pn dia segan nk wat benda2 mcm tu..
    dia prnh ckp kalo sy xde dlm idup dia xde ape2..kseluruhnnya xberguna…lgpn masa awl2 dia dh prnh ckp kt sy y satu hari ti msti sy tinggalkan dia…
    entahlah..sy kalo boleh ape2 pn biarlah dia y rela utk lpskan sy..
    pe sy doakn skrg agar Allah bukakan pintu kami utk bertaubat,kembali ke pangkal jalan dan kalo boleh kami sempat bertaubat sblm kami mati dan Allah sudi utk memaafkan dosa itu.kalo kami berpisah,biarlah bpisah dgn cara y elok..sy sentiasa mndoakan y terbaik utk dia.mudhn kami berdua mndpt kbahagiaan dunia akhirat..

  13. tempat luahan hati pulak ke?
    hurm…isteri aku sekarang dulu sorg pengkid…menjadi pengkid kerana kecewa dengan lelaki dan sejarah hitam akibat perbuatan jahanam bapak die…maybe aku sedia menerima seadanya sebab aku bukan typical lelaki melayu…bile pk balik pe’el lelaki melayu aku pun buleh geleng kepala..mahu yang terbaik tetapi hati sendiri hitam…kalu nak cegah,semua kena berusaha…especially lelaki melayu,janganle layu…

  14. ReD^VaMp|r3 says:

    askum..
    isu penk ni xtaw ble nk abesh kan.. ai.. susah nak ckp tntg penk. manusia kan perbagai.. jd xhairan la ade macam2 ragam. penk pown manusia biasa.. xsalah kita bergaul.. kalau boleh jgn la menilai seseorg dr luaran die. cube la kenal ati budi sebelum berkata2. kalau salah cakap atau menyampaikan akan di kira menfitnah. xperlu la sy nk ajar kan sbb semua pndai agama. sebb tu pandai ckp. kecewa sgt skrg ni. perlu ke utk memaksa org utk berubah? kalao boleh bentuk la dengan cara lembut. islam tidak memaksa. jadi jgn la di pksa mereka. setidak2nye kenal la mereka. sygi mereka mungkin mereka memerlukan perhatian dan kasih sayang. sy tidak menyokong mana2 pihak. semua sudah dewasa dan punya fikiran tersendiri.

  15. aku yg keliru says:

    aku yg keliru,
    sori kalo i campur… isu ni mmg sgt rumit. senang citer hnya yg alami je yg paham dn tau perasaan tu.
    yg len mmg hnya pandai kritik je or bg alasan nak tegur sesama islam. Tetapi pernah tak korang fikir sebab knp sume tu terjadi. setiap yg berlaku mesti ade sebab dh hikmahnye..
    mcm peng or les ni kita yg tak alami tak tau ape yg diorng rase. manusia tak sempurna itu adalah jwpwn yg tepat!
    cube cri jln penyelesaian dn jgn ckp kosong jek, kutuk mengutuk sedangkan diri sendiri pun belum tentu perfect.
    aku dlm dilema! aku nak hentikan hubungan ini tp nmpak mcm takde penyelesaian. Aku hnya berdoa padamu Ya Allah, agar ko bukakanlah pintu taubat utkku ke jalanMU…

  16. amanda says:

    aku ckup bencibler org besekan antara pengkid gan lelaki….
    kedua2 pn sme kn…
    sme ad kita yg nk brubah…
    jgn asik nk salah kn lelaki…
    yg kteny lelaki ni la pnce gurls jd pengkid ataupun lesbian….
    jgn nk kte kita menghambekan dri tok lelaki tok dijadikan pemuas nfsu…
    pengkid pn berbuat demikian…
    jgn kte tidak tp inilah reality sebenar…..
    pengkid pn ape kuangnya…..sme je……
    sme2 mainkan perasan ati kaum sejenis…
    xpnh aku denga pengkid lahirkan hubungan dengan kasih sanyang tp smp ke ranjang…
    ad beze kew cm tew jd ny????
    xdew kn…
    jd jgn nk menyalahkan lelaki…
    lelaki tu lah yg akan menyelamatkan kite 1 ari nnti walopn skunk ni kite aggp laki tew bagaikan sampah……
    xberbaloikn idop dlm cnte songsang ni….
    kite dicemuh dan kite dihine…..
    mmg kite yg tentukankan idop msing2…
    tp insaplah…
    sblm terlambat…
    baik kite menangis skang dr kite menangis kemudian….
    mgkin kuang didikan agama la yg uatkan kita lalai tentang idop sngsang ni

  17. aku pmpuan bse says:

    aku lu… n0rmal jew.. ske kn guys,brcnta ngn guys..aku ley taw laa pe taste aku trhdap guys.. p,lam mse y sme.. aku ske t0l tg0k gurl y dress up cm guy.. xtaw r.. aku ase d0wg sgt2 c0ol c0z ley wt pe y laki ley wt… p,aku still r kple ngn guys..3 taun kple,aku kple ngn guy 2 bgai nk rak r.. law r mse tuh aku da kje,msing2 da de pndpatn sndri.. mgkin aku da kwen p0n..p,last2..kt0wg clash.. aku jenis y xske t0l kne tipu..p,pakwe aku tuh ske t0l tpu.. nk crik kje p0n mlas,law nk kua brsme sik aku laa y kuakn dwit.. fez,aku lngsung x brkire.. ye laa,c0z aku syg gler kt die.. pe2 p0n aku x kesah.. aku sggup tgu die brubah..xpyh die nk bg aku hrte y mggunung,ckup r pat bg pe y pt0t die bg as a bf..1 ari t die akn jdik ketue kuarge.. bek die brusahe dri skng.. sal ksih syg.. mmg x nafi r,die sgt2 sygkn aku..tgu pnye tgu.. x bubah gk.. mkin byk lak bnde die tpu aku.. lme2,hbugan kte0wg jdik hmbar.. aku still tke cre sal die..p,xtaw r..mgkin c0z salu kne tpu,cnta aku hilang sket2 tnpe aku sndri sedar.. p wl0p0n die laki y ke-4 jdik kple aku,c0z aku syg die lbey dri guys sbl0mnye.. bkn sng2 cm tuh jew aku nk lpe wl0p0n cnta aku da x sme cm lu.. tetibe aku knl ngn s0wg pengkid nih.. xtaw r npe,lam pr0ses pgenalan aku ngn pengkid nih.. aku ley lpe sal bf aku nih.. epi sgt pat knl pengkid nih.. die bek,x pnah b0san lyn krenah aku y kdg2 salu gk wt die skit ati.. mcm2 y die wt t0k aku,aku x mtk p0n bnde tuh.. aku cempius ngn ati aku..asal aku ley lpe ngn sng2 sal bf aku ble pengkid nih wjud lam id0p aku..?? npe aku ley ase sgt2 slese ngn die..?? lme gk aku brfikir.. pe y naluri aku nk sbnarnye.. lastly,aku tgglkn bf aku.. memule bf aku x time gk pe y aku da wt.. p,mgkin die taw y aku lbey bhgia ngn pengkid tuh brbnding die.. s0,die lpaskn jew aku.. kte0wg clash ngn cre bek… skng aku juz f0kus kt pengkid aku jew.. wl0p0n,aku taw y kte0wg ni x slamenye brsme.. 1 dey,die 0r aku mgkin aku kmbali ke jln y bt0l.. kte0wg da bncang n da wt kputusan.. law ade antre kte0wg nk bubah.. kte0wg akn lpaskn ngn rela.. aku sgt2 epi ngn die wl0p0n kdg2 cm psgan len.. de prgad0han.. aku cian ngn die c0z sggup wt pe jer t0k aku.. p,die slese wt cm tuh.. da jln id0p y die plih.. wl0p0n,0wg ckp y bkn2 sal pengkid.. bnde tuh x bg pe2 effec p0n t0k aku.. y aku taw skng,aku akn jga die sbaik mgkin.. cm ne die jga aku.. aku akn bg sbyk ne ksih syg t0k die c0z die p0n da smpurne kn pe y krang kt aku.. jjurnye.. skng aku da xtaw pe taste aku trhdap guys.. aku pndang guys cm sme jew.. xd y lbey mnarik n krang da bg aku.. mgkin gk aku ni sbnarnye de naluri y lbey t0k syg pengkid brbnding guys.. pe p0n 0wg sekeliling nk ckp sal kte0wg.. kte0wg da x amik kesah sgt.. bia laa pe p0n 0wg nk ckp.. y pnting kte0wg x kc0 sesiape.. aku slase cm nih.. x hip0krit ngn dri aku.. xd laa nk ckp aku cntik.. rmai guys y kc0 aku,nk knl aku.. hensem,de dwit sume p0n de.. p,tah r.. aku mmg slese cm nih..aku x lyn n xbg hrapan kt guys y de minat t0k knl ngn aku.. c0z aku xm0o t..de tndakn dri guys y x diingini..aku xm0o aku 0r pengkid aku akn jdik mngse cm ne y pnah jdik d mne pengkid pnah kne r0g0l c0z guy 2 xpuas ati ngn pengkid tuh.. de sparuh guys,xley time khadirn pengkid c0z mnggugat khebatan d0wg as a guys.. bsr2kn isu y kdg2 x byk mmberi effec p0n kt 0wg sekeliling.. mnunding jari se0lah2 pe y pengkid wt jauh lbey teruk dri kes y bse d0wg wt.. stiap mnusia de hak msing2.. law gurl rmai y slese ngn pengkid brbnding guys.. xkn nk slhkn pengkid?? sume 0wg p0n nk id0p nih epi.. s0,x perlu la nk mgnggu sesape.. bubah x bubah sese0wg mnusia itu atas ketentuan tuhan.. naluri msing2,khendak msing2.. bape byk kli p0n isu ni d bncangkn law mnusia brkehendak cm 2.. cm 2 laa da.. aku x mmbntah 0r mny0k0ng isu ni d bncangkn.. setiap mnusia de persepsi msing2.. pe2 p0n,xperlu la mnnggu g0l0ngn nih law d0wg p0n x mnggu 0wg sekeliling.. nk ubah d0wg,ubah laa ngn cre bt0l..2 je.. anyway.. peace 4 all!!

Leave a Reply